"Europarlement stemt voor opsplitsten Google" galmt het web. Die soep wordt lang niet zo heet gegeten, maar het signaal is des te duidelijker. Moet Google zich direct zorgen maken? Nee. Moet het meer smeergeld betalen, pardon, politieke donaties doen? Ja.

Geen zorgen om meerdere redenen: het is een niet-bindende resolutie. En die roept de Europese Commissie alleen maar op om opsplitsing "als optie te overwegen". En dat is logisch, want het heeft helemaal geen macht om Google op te splitsen.

Lobbyeuro's zijn effectief

Aan de andere kant zijn er grote zorgen voor Google, want het zit in Brussel duidelijk in het verdomhoekje. Vooral (Duitse) uitgevers hebben een krachtige lobby ontwikkeld. En die loopt nu in tandem met FairSearch, de lobbyclub van Google-rivalen, waaronder Microsoft.

Behalve het opsplitsen (wat dus niet gaat gebeuren), roept het Europarlement ook op tot zoekneutraliteit, een twijfelachtig concept, wat hoogst waarschijnlijk vooral bedoeld is om de macht van uitgevers te vergroten.

Dus Google, vergeet de Europarlementariërs niet met Sinterklaas en Kerstmis. In de VS werkt het gewoon. Je doneert geld aan de campagne van een politicus en vervolgens komt die voor jouw bedrijf op. Vier Amerikaanse parlementariërs stuurden een brief op hoge poten over het gevaar van opsplitsingsplannen. Google heeft aan drie van de vier gedoneerd. Oh, en de europarlementariër die de motie inschoot? Die heeft banden met een advocatenkantoor dat Google aanklaagt namens uitgevers.