Na Spanje is Frankrijk het tweede land dat Google beboet voor het illegaal vergaran van gebruikersdata van verschillende diensten zonder duidelijke voorwaarden en toestemming.

Carte blanche voor dataverzameling

In maart 2012 onderging het privacybeleid van Google een grote transformatie tot eenduidig en uniform document, handig en begrijpelijk. Aldus Google.

Maar de waakhonden vinden Google zich hiermee carte blanche geeft om gegevens van diensten te combineren, om zo tot een rijker gebruikersprofiel te komen, zonder duidelijke toestemming. Ook het Nederlandse CBP komt tot die conclusie.

Het is voor de Franse privacytoezichthouder CNIL een recordboete van 1,5 ton, voor Google een fooi. Daarom heeft de waakhond ook besloten om de techreus publiekelijk te straffen. Google moet 2 dagen lang prominent melding maken van de beslissing van de CNIL en van de boete "voor overtredingen van de regels van de bescherming van persoonsgegevens die zijn vastgelegd in de wet."

Google moet deze melding op de Franse homepage Google.fr plaatsen, direct onder de knoppen 'Google zoeken' en 'Ik doe een gok'.

De openbare boetedoening heeft wel wat weg van de melding die Apple van de Britse rechter op zijn site moest plaatsen waarin het nederig moest melden dat Samsung producten geen inbreuk maakten op Apple's tabletontwerprechten. Apple trachtte stiekem onder deze rectificatie uit te komen, waarna de rechter in nog meer toorn ontstak.