Google moet van de Zwitserse rechter "waarborgen dat alle gezichten en kentekenplaten onherkenbaar worden gemaakt voordat de foto's op internet worden gepubliceerd". De uitspraak die maandag is gepubliceerd is de zwaarste van de Street View-zaken tot nu toe. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, is er wel veel kritiek geweest op de dienst maar de rechters dwongen nooit handmatige vervaging af.

"Iedereen heeft het recht op zijn eigen portret", stelt de rechtbank (pdf). In Zwitserland is het in principe verboden om iemand te fotograferen zonder toestemming. De commerciële belangen van Google wegen niet op tegen de rechten die iemand op zijn eigen portret heeft. Daarnaast wees de rechter erop dat Google er voor moet zorgen dat mensen die in de buurt van "gevoelige installaties" worden gefotografeerd anoniem blijven.

Privacy belangrijker dan commercie

Het tribunal administratif fédéral (TAF) oordeelt dat ook toevallige voorbijgangers die zich in het landschap bevinden waarvan een foto wordt gemaakt recht hebben onherkenbaar te blijven. "Het recht op zelfbeschikking in relatie tot informatie moet worden gerespecteerd en belangen moeten altijd worden afgewogen", en dat is iets dat Google niet doet met zijn automatische systemen, aldus de rechters.

De rechtbank wijst er wel op dat het gaat om een pincipiële zaak, de uitspraak is niet bedoeld om Street View te verbieden. De Zwitserse tv-zender TSR wijst er dan ook op dat andere, vergelijkbare diensten zoals The Virtual City, een dienst die virtuele rondleidingen geeft door Zwitsere steden, het zelfde lot te wachten staat als Google.

'Google kan dit best betalen'

Bij Google Street View faalt het automatisch vervagen van gezichten en nummerplaten in 2 tot 3 procent van de gevallen. Het bedrijf zei vorige maand tegen de Wall Street Journal het logistiek en financieel onmogelijk te achten om 100 procent van het beeldmateriaal te censureren. Het is namelijk onmogelijk om alleen die paar procent te controleren waarvan duidelijk is dat de automatische vervanging niet werkt. In plaats daarvan moet elke foto die door Street View auto's word genomen handmatig gecensureerd.

De rechter is niet gevoelig hiervoor. "Alle privacyschendingen kunnen voorkomen worden, maar dit brengt extra kosten met zich mee voor de verweerders omdat zij de foto's deels met de hand onherkenbaarder moeten maken. De extra kosten brengen uiteraard de commerciële overleving van de verweerders in gevaar."

De zoekgigant laat aan persbureau AFP weten zwaar teleurgesteld te zijn. Google beraad zich op mogelijke vervolgstappen. Het is mogelijk om de uitspraak nog eenmaal aan te vechten.