CNET maakt er zelfs “Google’s antwoord op Java, Flash en Windows” van. Dat gaat ongetwijfeld een beetje ver, maar dat de aanpak grote mogelijkheden biedt, is zeker. De huidige pc’s en laptops bieden een enorme rekenkracht, die voor het grootste deel onbenut blijft. Google probeert deze te gebruiken om de serverbelasting te verkleinen.

Brad Chen van Google’s Native Client team noemt het in het blog van zijn team “een technologie die webontwikkelaars toegang geeft tot de volledige kracht van de CPU op de client, met behoud van de browserneutraliteit, besturingssysteem-onafhankelijkheid en veiligheid die van webapplicaties verwacht wordt.”

Het gaat eigenlijk om een plugin die werkt met diverse browsers. Het ligt daarmee in het verlengde van de RIA-technologie zoals die toegepast wordt in Adobe Flash, Java FX en Microsoft Silverlight. Op dit moment is Native Client nog maar een onderzoeksproject, maar het geeft wel aan dat Google ook zonder eigen besturingssysteem al een geduchte concurrent is van Microsoft, Adobe en Sun. Native Client werkt op dit moment met Firefox, Safari, Opera, en Google Chrome op ieder modern systeem met een x86-processor onder Windows, Mac OS X of Linux, zo meldt Google. Bron: Techworld