Hoe de verdeling zal zijn van die duizend nieuwe werknemers over alle landen waar Google met een kantoor aanwezig is, is nog onbekend, zegt Mark Jansen namens Google Nederland. Dat moet nog nader worden uitgewerkt.

De 20 procents toename van het werknemersbestand in Europa werd deze week bekend gemaakt door de vertrekkende ceo Eric Schmidt. Hij was te gast op een conferentie in Duitsland. Daar sprak hij nog even na over de kwartaalcijfers die vorige week uitkwamen en de plannen van Google in Europa.

Vooral sales en productontwikkeling

“Het gaat goed met ons en dus hebben we meer mensen nodig”, zegt Mark Jansen desgevraagd. “De banen zitten met name in de engineering (productontwikkeling) en sales, maar we werken op technisch gebied ook samen met collega’s in het buitenland. Zo wordt er op technisch vlak samengewerkt aan services als het in kaart brengen van het openbaar vervoer via Google Maps en Google Transit. Daarnaast hebben we producten als de economische barometer en de verkiezingsbarometer.”

Van de duizend nieuwe banen in Europa is de helft technisch georiënteerd. Jansen: “Veel producten worden vanuit dit werelddeel (mede-)ontwikkeld, zoals content ID voor YouTube, de V8 engine voor Chrome, Product Search en Insights for Search voor de zoekmachine, Voice Search (spraakgestuurd zoeken) voor Android en YouTube voor Android.”

Google vindt mensen makkelijk

De Amsterdamse regio voorziet een groot tekort aan ict-werknemers, zo werd onlangs bekend. Maar Google Nederland kent geen grote problemen om goede mensen aan te trekken, zegt Jansen. Google heeft een aantrekkelijke naam die onder meer hoogopgeleide Nederlanders aantrekt die enkele jaren in het buitenland hebben gewerkt en dus internationaal georiënteerd zijn, zegt hij.

Google wil met de enorme groei aan personeel en investeringen gebruik maken van de kansen die het bedrijf ziet. “Er valt nog veel groei te realiseren. Om een voorbeeld te geven: bureau Forrester kwam onlangs met de schatting dat online retail verkoop in West-Europa was opgelopen tot 68 miljard euro in 2009, met als verwachting dat dit in 2014 rond de 114 miljard euro zal zijn.”