Google’s reguliere zoekmachine gaat meer op Google Now lijken, de mobiele assistent a la Apple's Siri die via spraak wordt bestuurd. Google zal vanaf nu ook relevante zoekresultaten tonen uit data van Gmail, Google Calendar en Google+. Private Results noemt Google ze.

Slimme privéresultaten voor zoekopdrachten

Zo kan de gebruiker nu vragen (typen of inspreken) naar zijn volgende vlucht, het postpakketje of zijn recent upgeloade foto’s. De zoekmachine haalt die informatie vervolgens bij de andere Google-diensten en toont het in de zoekresultaten. Daarbij wordt ook metadata doorgenomen, zoals locaties waarop foto's zijn genomen.

De nieuwe functies zijn voorlopig alleen Engelstalig en bovendien alleen nog in de Verenigde Staten beschikbaar. Ook de Android-functie Google Now heeft nog geen officiële Nederlandse versie, al werkt het in de praktijk aardig. Gebruikers kunnen desgewenst de nieuwe integratie met Gmail, Calendar en Google+ (en straks meer diensten) uitzetten, meldt het concern.

Mogelijk door omstreden privacybeleid

Google combineert steeds meer en vaker data van meerdere diensten. Dit is mogelijk sinds het doorvoeren van het zeer omstreden, geconsolideerde pirvacybeleid voor praktisch alle Google-diensten. Die alles overkoepelende privacyregels van de internetreus zijn sinds maart 2012 van kracht. Een aantal Europese privacywaakhonden eist dat Google deze aanpassing terugdraait of wijzigt. De privacyvoorwaarden zijn volgens hun veel te vaag. Google geeft zichzelf een carte blanche om alle data over gebruikers aan elkaar te knopen, zo constateren de toezichthouders.