De Patent Search van Google bestaat al sinds 2006, maar krijgt de laatste tijd steeds meer verkeer. "Mensen denken nu een stuk meer na over patenten", merkt manager Jon Orwant van Google's Patent Search-team op. Hij meent dat die trend samenhangt met aandacht voor diverse lopende patentrechtszaken op mobiel gebied met hoge inzet, schrijft developerssite I Programmer.

Onderbouwing, of ondermijning

Patenten horen van origine alleen te worden toegekend aan uitvindingen die nieuw, en niet voor de hand liggend, zijn. Prior art is dus cruciaal voor de onderbouwing - of ondermijning - van een patent. Het zoeken en vinden van prior art is tegelijk met de opname van Europese patenten mid vorige maand toegevoegd. Dat was dus nog vóór de geruchtmakende jury-uitspraak in de patentzaak tussen Apple en Samsung over smartphones, tablets én Google's Android.

De prior art-functie in Patent Search neemt een geselecteerde patenttekst door en bepaalt dan sleuteltermen en kernzinnen. Vervolgens gebruikt het die elementen om automatisch search queries te vormen om de diverse informatiedatabases van Google door te spitten.

YouTube toch maar niet

Dit omvat octrooizoekmachine Google Patents, de gespecialiseerde zoekmachine voor academisch materiaal Google Scholar, het ingescande boekenarchief Google Books, en ook de algemene webzoekmachine Google.com. Oorspronkelijk was zelfs YouTube opgenomen als bron voor prior art, maar Patent Search-manager Orwant oordeelde volgens techblog The Verge dat de relevantie toch te laag was.