Afgelopen weekeinde hingen de geruchten al in de lucht en maandagavond werd het officieel bevestigd. Youtube wordt een onderdeel van Google. De overnameprijs is gebaseerd op de gemiddelde prijs van de aandelen over een periode van dertig dagen en bedraagt in totaal 1,65 miljard dollar.

Youtube-directeur Chad Hurley hield eerder vol dat zijn site niet te koop was. De garantie dat Youtube als zelfstandig merk binnen Google kan blijven opereren, heeft hem over de streep getrokken, zo zei Hurley.

Google probeert het succesvolle merk en de gepassioneerde community te behouden na de overname. "Wij hebben dezelfde bedrijfswaarden en zijn beide sterk gericht op gebruikers en innovatie", aldus Google-directeur Eric Schmidt.

Afgelopen weekeinde liet miljardair en investeerder Mark Cuban zich nog hard uit over de populaire videosite Youtube. Volgens hem zou alleen een 'idioot' zo gek zijn om Youtube op te kopen.

Volgens Cuban is het bereik van advertenties op Youtube te beperkt om er behoorlijk geld mee te verdienen. Op Youtube worden naar eigen zeggen dagelijks meer dan 70 miljoen video's opgevraagd.

Youtube is binnen korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste site waar amateurs en professionals hun video's kunnen plaatsen en delen met anderen. Youtube is opgericht in februari 2005.

Videosites staan erg in de belangstelling de laatste tijd. Onlangs nam Yahoo nog de videosite Jumpcut over. Concurrent Microsoft lanceerde vorige maand nog zijn videodienst Soapbox.

Muziekvideo's

Naast de overname van Youtube maakte Google maandag nog een nieuwtje bekend. Het bedrijf heeft een overeenkomst getekend met platenmaatschappijen Sony BMG Music Entertainment en de Warner Music Group. Beide bedrijven gaan muziekvideo's leveren voor de Google Video-site.