Ondanks scepsis van andere filantropen komt Google met een nieuw project om breedbandinternet naar ontwikkelingsgebieden te krijgen. Niet met ballonnen, maar gewoon met old school glasvezelkabels, te beginnen in Kampala, Oeganda. Project Link legt geen fibers tot aan de huizen, maar zorgt dat lokale isp's en mobiele providers een betere backhaul hebben door de onderling te verbinden met glasvezelkabels en met de backbone.

Internet voor iedereen

Later zal Google Project Link elders uitrollen. Momenteel heeft Afrika alleen matige breedbandcapaciteit en connectiviteit op enkele plekken, zoals Marokko, Egypte en Zuid-Afrika.

Naast Google vindt ook Facebook het cruciaal om betaalbaar internet naar de 'volgende miljard mensen te brengen, getuige een ander project om apps en netwerken effici├źnter te maken. Microsoft-oprichter en bekend weldoener Bill Gates moet echter niets van dit soort projecten hebben, die slechts afleiden van de echt dringende problemen in die gebieden, zoals ziektes en honger.

Breedband of malariavaccin?

"Internet als een prioriteit? Dat is een slechte grap", aldus Gates in een recent interview. "Hmm, wat is belangrijker, connectiviteit of een malariavaccin? Als je denkt dat connectiviteit de crux is, prachtig. Maar ik denk van niet."

Eerder was Gates al uitgesproken negatief over een ander project van Google om met een vloot ballonen draadloos internet te bieden in verafgelegen gebieden. Project Loon is niks meer dan een PR stunt, aldus Gates. "Als je doodgaat aan malaria kijk je omhoog en ziet die ballon, zou dat helpen? Als een kind diarree krijgt, nee, dan is er geen website die dat verhelpt."