De reactiemogelijkheid bij Google News gebeurt voorlopig op experimentele basis, zo laten Google-programmeurs Dan Meredith en Andy Golding op het Google News-weblog weten.

Met ingang van deze week kunnen uitsluitend personen en organisaties in de Verenigde Staten, zonder censuur, hun visie op bepaalde nieuwsverhalen geven. Volgens de Google News-ontwikkelaars gaat het meer om de persoonlijke visie dan om een aanvulling op het journalistieke verhaal dat Google News toont.

"Een persoonlijke kijk op een zaak kan een heel andere dimensie aan een verhaal geven", aldus het Google News-team. Volgens Google voegt deze reactiemogelijkheid iets extra's toe aan de ervaring van het online lezen van nieuws.

Het internetbedrijf heeft al een voorbeeld online gezet waarbij arts Malcom John reageert op het nieuws dat de Amerikaanse FDA een nieuw medicijn van Pfizer tegen het hiv-virus heeft goedgekeurd.

Google zal bij iedere reactie de identiteit van een persoon proberen te verifiëren. Dit wil het bedrijf naar eigen zeggen doen door contact op te nemen met de organisatie waar iemand voor werkt, via lokale overheden of door samen te werken met journalisten.

De dienst gaat in eerste instantie van start in de Verenigde Staten. Als de ervaringen goed zijn, wordt de reactiemogelijkheid ook uitgebreid naar andere landen en talen.