Voorheen was het altijd mogelijk om via Google News een artikel te lezen, ook als de uitgever wil dat gebruikers voor het artikel betalen. Dit kwam voort uit de strenge regels die Google stelt tegen cloaking. Dat is een methode waarbij de crawler een bepaalde pagina indexeert, maar dat er bij een klik van een gebruiker een andere pagina wordt getoond.

Dat is nadelig voor uitgevers die willen dat er wordt betaald voor content, vindt Google."Onze crawlers kunnen geen registratie- en betalingsformulieren invullen om te zien welke informatie zich achter de betaalmuur bevindt. Maar ze hebben deze informatie wel nodig om het te indexeren", schrijft Josh Cohen, senior business product manager, op het Google News-blog.

Vijf keer klikken

Via het First Click Free-programma kan dit probleem omzeild worden. De klik via Google News is altijd gratis voor gebruikers en leidt direct naar de content. Als een gebruiker op de nieuwssite op een willekeurige andere link klikt kan de uitgever een popup venster laten zien met een registratie- of betaalvenster. Deze regeling is nu uitgebreid naar een limiet van vijf gratis pagina's per gebruiker per dag. "Dat betekent dat je een registratiepagina kunt tegenkomen nadat je meer dan vijf keer hebt doorgeklikt naar een uitgever die First Click Free gebruikt."

Daarnaast wordt het mogelijk om alleen een previewpagina te laten indexeren met bijvoorbeeld alleen de kop en een alinea. Omdat de crawler precies hetzelfde ziet als de gebruiker te zien krijgt, valt dit in de ogen van Google niet onder cloaking. Ook bij de nieuwe First Click Free-regeling zouden gebruikers nog genoeg zijn beschermd tegen cloaking.

Slechtere positie

Wel zet Google een kanttekening bij de betaalde en deels betaalde verhalen. Die kunnen het minder goed kunnen doen in Google News dan gratis content omdat er voor beide soorten content dezelfde regels worden gebruikt om het meest relevante verhaal boven te krijgen. Als er minder geïndexeerd kan worden van de betaalde artikelen heeft dat wellicht nadelige gevolgen voor de positie van die content in Google News.

Google zegt in gesprek te blijven met uitgevers om andere manieren te bedenken om ook betaalde content te ontsluiten voor gebruikers. "Of je nu betaalde of gratis content aanbiedt, het is cruciaal dat het te vinden is."