Google wordt niet vervolgd voor het afluisteren van publieke Wi-Fi-netwerken. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie na 2 jaar en 9 maanden strafrechtelijk onderzoek besloten. Volgens de Duitse officier van Justitie heeft Google de informatie per ongeluk getapt, van netwerken die bovendien publiek toegankelijk waren en zonder dat er slechte intenties bij kwamen kijken, schrijft Ars Technica.

3 jaar lang aftappen

De zaak kwam in 2010 aan het licht, toen bleek dat Google drie jaar lang Wi-Fi-verkeer had afgeluisterd met Street View auto's, die het bedrijf gebruikt om zijn locatiegebaseerde diensten te verbeteren. De Duitse privacywaakhond was furieus toen het ontdekte dat de Google-auto's veel meer informatie oppikten dan nodig was.

De auto's maakten niet alleen 3D-foto's, maar scanden ook WLAN-netwerken. Daarmee werden MAC-adressen van de draadloze routers verzameld en werden de geografische locaties er aan gekoppeld. Ook detecteerde Google de mate van encryptie van alle Wi-Fi-netwerken en maakte het de naam van het netwerk (SSID) buit.

Zonder opzet

Dat is volgens Google zonder opzet gebeurd. De fout is volgens het bedrijf ontstaan doordat het eigen experimentele code heeft verwerkt in de zelfgemaakte software van de Street View-wagens. "In 2006 werkte een engineer aan een experimenteel Wi-Fi-project en schreef een stuk code waarmee een monster genomen kan worden van alle categorieën van publieke Wi-Fi-data", verklaarde Google destijds.

De beslissing van het Duitse OM volgt op een uitspraak van de Amerikaanse rechter. Die besloot begin september zelfs dat het opslurpen van Wi-Fi-data legaal is. Een jaar eerder werd Google juist wel veroordeeld door een lokale rechter in Silicon Valley. Het hoger beroep tegen deze beslissing loopt nog.

Op de vingers getikt

In Nederland werd Google slechts op de vingers getikt voor het College Bescherming Persoonsgevens (CBP). Er werden destijds 'handhavende maatregelen' aangekondigd. Later volgde een last onder dwangsom, vanwege schending van de privacywetgeving.

Ook in Duitsland, Amerika en Australië reageerden privacy-instanties furieus op het verzamelen van Wi-Fi-data door Street View-auto's. In Frankrijk kreeg de zoekgigant een boete van 100.000 euro opgelegd.