Het zoekbedrijf heeft versie 4 van Google Desktop uitgebracht. Ook zien Google Notebook, Trends en Co-op het levenslicht, zo schrijft CNet.

De Desktop-software is verder uitgebreid en beter geïntegreerd andere Google producten. De gebruiker krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing wanneer een van zijn contacten in Orkut, Google zijn sociale netwerk, jarig is. Verder kan de software worden ingezet om een gepersonaliseerde homepage te laten genereren op basis van interesses.

Google Notebook is een online kladblok. Gebruikers kunnen Note This aanklikken bij zoekresultaten, zodat deze bewaard worden inclusief een toelichting van de zoekende persoon. Ook kunnen er foto's en video's naar de notities worden gesleept. De notities kunnen vervolgens gemaild worden naar anderen. De dienst is vanaf volgende week beschikbaar. Gebruikers moeten wel een plug-in downloaden en een Google-account hebben.

De Trends-dienst is per direct beschikbaar en heeft iets weg van Google Zeitgeist. Bezoekers kunnen kijken hoeveel zoekopdrachten er worden uitgevoerd en welke termen het populairst zijn. Het maakt tevens een koppeling met het nieuws. Hierdoor kan de gebruiker zien welk verhaal populair is in welk land en waar er het meest gezocht is op dat specifieke verhaal.

Vanaf volgende week is ook de derde dienst beschikbaar: Google Co-op. Zelfbenoemde experts kunnen zich aanmelden bij Google en vervolgens websites voorzien van een label. Deze websites kunnen vervolgens verwerkt worden in de zoekresultaten van Google. De zoekgigant hoopt gebruikers hierdoor betere zoekresultaten te kunnen voorschotelen.

Bèta-misbruik

Tijdens de internationale perspresentatie sprak Google het voornemen uit om transparanter naar de pers te zijn, zo schrijft The Register. Het gaat daarbij niet om het uit de doeken doen van de technologie van de zoekgigant of het helder in kaart brengen van investeringsgelden bij Google. Doel is om journalisten te helpen een 'compleet en accuraat beeld van ons te schetsen'.

Google doelt hierbij mede op Google Labs. Volgens het bedrijf besteedt de pers hier teveel aandacht aan, terwijl het slechts om een testgebied gaat. "Ik denk dat een heleboel Google Labs-producten goed zijn, maar niet perfect. Waarschijnlijk hebben we het woord bèta misbruikt", stelt medeoprichter van Google, Sergey Brin.

Microsoft

Het zoekbedrijf sprak ook de wens uit niet voortdurend vergeleken te willen worden met Microsoft. Google probeert Microsoft niet na te doen door miljoenen uit te geven in een bepaald gebied zodra het bedrijf daar een bedreiging voelt, stelt de zoekgigant. "Onze strategie is het oplossen van problemen", aldus Google-directeur Eric Schmidt. Dit in tegenstelling tot het concurreren in velden waar andere bedrijven al geslaagd zijn, stelt Schmidt.

Kijkend naar Microsoft ziet Schmidt 'een geschiedenis van een bedrijf dat zich als een monopolist gedraagt en het spel niet eerlijk speelt. De gebieden waar ze hun macht kunnen misbruiken houden we scherp in de gaten'. De directeur doelt hier op de nieuwe versie van Windows, Vista. In dit besturingssysteem zal zoektechnologie een belangrijke rol spelen. Microsoft zet hierbij in op zijn eigen MSN-zoeksoftware.

Desondanks houdt Google Microsoft slechts zijdelings in de gaten, volgens Schmidt: "Er is ruimte voor meer dan één winnaar. Beide strategieën kunnen onafhankelijk naast elkaar bestaan."