Ondanks dat Google als bezuiniging allerlei diensten, waaronder Google Reader gaat schrappen, hebben medewerkers van het bedrijf weer veel tijd gestoken in de jaarlijkse 1 april-grappen. Zo kwam Google met Gmail Blue, een volledig blauwe versie van de e-maildienst. Gmail Blue is ook te zien als plaagstootje richting concurrent Microsoft, dat werkt aan Windows Blue. Gmail werd overigens gelanceerd op een 1 april, in 2004.

Microsoft sloeg terug met de presentatie van Bing Basic: als gebruikers in Bing de zoekterm Google invullen krijgen ze een Google-achtige vormgeving met een witte pagina en een Bing-logo in gekleurde letters, plus een knop 'I'm Feeling Confused'.

Google Nose

Maar Google was als altijd het meest actief met 1 april-grappen. Zo kwam het bedrijf met Google Nose, een geurzoekmachine. Met de fictieve dienst kan je reuken waar je naar zoekt. De AromaBase zou bestaan uit 15 miljoen geurtjes. Street Sense-auto's zouden miljoenen atmosferische kilometers hebben geïndexeerd en het Android Ambient Odor Dectection-systeem verzamelt geurtjes via Android-mobieltjes. Voor precieze geurweergave raadt Google de Smellcd 1.8 aan.

YouTube stopt

Google kondigde verder het einde aan van YouTube, omdat de site eigenlijk een prijsvraag zou zijn voor de beste video en die winnaar wordt binnenkort bekendgemaakt waarna de site op zwart gaat. Google Maps ondersteunt voortaan ook schatkaarten via een Explore Treasure Mode. Gebruikers van Google Analytics zagen in hun statistieken ineens actieve bezoekers vanuit het International Space Station en Google Apps biedt een nieuw 'Levity-algoritme' dat saaie kantoordagen moet opleuken met vrolijke berichten.

Twitter

Twitter kondigde aan dat zijn dienst voortaan zou worden opgesplitst in een gratis basic en premium-versie. De eerste zou Twttr gaan heten en alleen medeklinkers ondersteunen. Voor vijf dollar per maand zou Twitter inclusief klinkers zijn te gebruiken. De letter y blijft wel gratis voor iedereen, evenals alle klinkers in URL's, schrijft Twitter in een blogbericht. Overigens ging Twitter zeven jaar geleden echt van start als Twttr.

Nederland

In eigen land claimde ict-ontwikkelaar Spring een app te hebben gemaakt waarmee de politie verkeersovertredingen kan vaststellen en meteen boetes kan innen. De overtreder krijgt daarvan direct een sms'je van de politie. De lift-app Toogethr stelde een proef te gaan houden met zelfrijdende taxi's in Amsterdam. De facturendienst MoneyBird kondigde aan voortaan facturen te maken in dialecten, van 'factuur maakn' op zijn Twents tot 'factureâhren' in het Haags.

Op Twitter ontstond de nodige ophef over de hoax van DeCorrespondent.org, waarin werd gesteld dat de nieuwe journalistieke site DeCorrespondent.nl, dat voor zijn start al 16 duizend abonnees heeft, zelf een 1 april grap zou zijn. Daar trapten diverse twitteraars in. Tweakers en paardensite Bokt.nl zouden samen een datingsite zijn gestart waarbij gebruikers van de twee sites aan elkaar worden gekoppeld. Volgens het persberichten 'zijn de eerste resultaten hoopgevend'.