Op het door Google georganiseerde Big Tent evenement in het Britse Watford heeft bestuursvoorzitter Eric Schmidt de verwachting uitgesproken dat de assistentsoftware Google Now voor het jaar 2023 zal slagen voor de beruchte Turingtest. Tijdens een Q&A-sessie antwoordde Schmidt op de vraag hoe lang het nog zal duren voordat de virtuele assistent zal slagen voor de test dat dit “binnen vijf tot tien jaar zal lukken”.

Tijdens het beantwoorden van de vraag noemde Schmidt nog eens de winst van IBM’s supercomputer Watson in het spel Jeopardy als voorbeeld van hoe snel ontwikkelingen kunnen gaan. Zijn eigen bedrijf ontwikkelt echter geen slimme computer waarin een complete bibliotheek geladen kan worden, maar een geavanceerde, aan het net koppelde spraakassistent die uiteindelijk ieder aspect van het menselijk leven zal kunnen begrijpen.

Google Now verovert mobiel én desktop

Google Now is momenteel beschikbaar als mobiele applicatie voor besturingssystemen iOS en Android, maar vindt langzaam zijn weg naar de desktop via de browser Chrome en het besturingssysteem Chrome OS. Gebruikers kunnen hierbij een vraag stellen aan Google via spraakcommando’s. Nieuw is dat je sinds kort complete gesprekken met de dienst kunt aangaan.

'Geen privacyzorgen'

Schmidt benadrukte verder dat privégegevens van gebruikers afkomstig van Google Now in veilige handen zijn bij de IT-reus. “Er is een zorg dat we data misbruiken en mensen dat niet vertellen. Maar als we privacy zouden schenden, zouden we het vertrouwen verliezen en gebruikers kwijtraken. We zijn erop gebrand privacy te beschermen, omdat als we dat niet doen we gebruikers kwijtraken.”

“We zijn zo transparant mogelijk in wat we doen met gebruikersdata”, zei Schmidt in een antwoord op een vraag van burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch.

De Turingtest is een in 1950 beschreven experiment van de Britse wiskundige Alan Turing waarin door het stellen van vragen achterhaald kan worden of een groep ondervragers met een mens of computer te maken heeft. Als dertig procent van ondervragers na een x-aantal vragen niet kan bepalen wie de mens en wie de computer is, dan wint de computer en mag de machine als ‘intelligent’ worden bestempeld.

In het verleden kwamen chatrobot Elbot, Unreal Tournament bot UT^2 en de virtuele tiener Eugene Goostman dicht in de buurt, maar tot nog toe is het geen enkele computer gelukt met vlag en wimpel voor deze test te slagen.