Een van de redenen hiervoor is dat Google steeds minder afhankelijk blijkt te zijn van deze markt. Topman Eric Schmidt van het bedrijf liet weten dat maar liefst 48 procent van alle omzet afkomstig is uit internationale markten: "De internationale markt staat in haar samenwerking met Google nog aan het begin van de ontwikkeling van de oneindige mogelijkheden die er zijn!"

Groei YouTube

De groei van het bedrijf zet zich niet alleen voort in de zoekmachine. YouTube, dat in 2006 door de zoekgigant werd aangekocht blijft sterk groeien in de Verenigde Staten en in andere landen. De online videodienst is inmiddels te bekijken in 17 verschillende talen, waarvan er acht werden toegevoegd in 2007. In samenwerking met CNN bracht YouTube onlangs een videopresentatie van het debat tussen de presidentskandidaten, waarbij de site nagenoeg net zoveel kijkers wist te trekken als de televisiezender.

Niet alleen maar succes

Ondanks dergelijke successen is niet alles dat het bedrijf aanraakt direct goud. Volgens George Reyes, die aan het hoofd staat van de financiële afdeling van Google, moet het bedrijf nog veel leren over geld verdienen via sociale netwerken. Google lanceerde vorig jaar OpenSocial, een ontwikkelingsplatform voor sociale netwerkapplicaties.

Hoewel het bedrijf 20 partners heeft weten te vinden voor dit platform, is het bedrijf teleurgesteld in de opbrengsten die hieruit zijn voortgekomen in het vierde kwartaal van 2007. Volgens medeoprichter Larry Page zijn de verwachtingen voor dit platform in de toekomst echter nog altijd erg positief.

Mobiele markt

Een ander initiatief waar Google in de nabije toekomst munt uit hoopt te slaan is de mobiele markt. Het bedrijf ontwikkelde een eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons, genaamd Android. Verwacht wordt dat de eerste mobiele telefoons die op dit besturingssysteem draaien, eind dit jaar beschikbaar zullen zijn.

Hoewel Eric Schmidt niet wilde laten weten wat de verwachtingen zijn van het aantal zoekopdrachten via de mobiele telefoon in de nabije toekomst, liet hij wel weten dat de verwachting van Google is dat het merendeel van alle zoekopdrachten over 10 tot 20 jaar via de mobiele telefoon worden gedaan.

Weinig invloed van recessie

Hoewel de financiële wereld met argusogen naar de ontwikkelingen binnen Google kijkt, verwacht de top van het bedrijf niet dat de inkomsten terug zullen lopen vanwege de mogelijke malaise in de Verenigde Staten: "We hebben geen enkele negatieve invloed van een mogelijke recessie gezien op onze inkomsten.

Volgens Jonathan Rosenberg, vice president van product management and marketing binnen het bedrijf, zal Google zelfs blijven presteren als de economie daadwerkelijk in een mindere fase belandt: "Als de economie terugloopt, zoeken mensen online naar koopjes. Dat is voor Google geen slechte ontwikkeling. Pas wanneer de gehele commerciële industrie in de problemen raakt, dan zou de vraag naar de diensten van ons bedrijf terug kunnen lopen.