De problemen ontstonden rond het middaguur, melden diverse Twitteraars in binnen- en buitenland. Via Twitter laat OpenDNS rond half vier Nederlandse tijd weten dat het Google-probleem "voor sommige Europese gebruikers" is opgelost en wordt onderzocht. "We weten nog niet wat er is gebeurd maar het spijt ons zeer".

Datacenter in Amsterdam

David Ulevitch, ceo en oprichter van OpenDNS, laat in een mail aan Webwereld weten dat de DNS-provider een "kortstondige serverissue" ervaarde in Amsterdam, een van de twee OpenDNS-datacenters in Europa. "Dat resulteerde in een probleem met Google voor circa 3 uur. Onze technici hebben hard gewerkt aan een oplossing en de issue is nu opgelost."

"Dit was slechts een technische issue, die werd verergerd door een storing in onze monitoring software", voegt Ulevitch aan zijn verklaring toe.

Opvallend is dat al het Google-verkeer bij OpenDNS via google.navigation.opendns.com wordt geleid. Omdat al het Google-verkeer via de server van OpenDNS loopt, kan OpenDNS precies bijhouden wat gebruikers op Google zoeken.

Afluisteren

Bert Hubert, beveiligingspecialist van Fox-IT en de ontwikkelaar van PowerDNS, vindt het een kwalijke zaak dat OpenDNS Google-verkeer "afluistert" voor advertentiedoeleinden. "Stel je voor dat Microsoft al je Google-verkeer zou afvangen, dan zou iedereen moord en brand schreeuwen. Het verbaast me dat iedereen dit accepteert."

Volgens Hubert zijn de problemen rond half vier opgelost door de redirect bij Google-verzoeken (google.navigation.opendns.com) er tussen uit te halen.

Verdienen aan typo's

Een van de manieren waarop OpenDNS geld verdient is door advertentiepagina's te tonen bij verkeerde ingetikte url's. Als je in plaats van webwereld.nl wbewereld.nl intikt, dan kom je op een advertentiepagina. In maart waren er wereldwijd 18 miljoen mensen die OpenDNS als DNS-provider gebruikten.

Veel mensen gebruiken een gratis dienst als OpenDNS als de nameservers van hun provider traag of onbetrouwbaar zijn. Bovendien kan OpenDNS geconfigureerd worden om bepaalde websites te blokkeren.

Update: Reactie ceo van OpenDNS toegevoegd.