Google zou met de muziekindustrie onderhandelen over een nieuwe dienst die zowel onbeperkte gratis toegang tot streaming muziek als een abonneemodel moet bieden. Dat meldt de krant Financial Times (FT). Google zou met de nieuwe dienst de concurrentie willen aangaan met muziekaanbieders als Spotify en Deezer. De nieuwe Google-dienst moet streaming toegang bieden tot een collectie van miljoenen nummers.

Freemium

Google zou hiermee ook de druk op rivalen Apple en Amazon opvoeren. Beide bedrijven hebben wel downloadwinkels, maar bieden nog geen streamingdiensten zoals Spotify. Google verkoopt in enkele landen wel downloads van muziek, maar de nieuwe streamingdienst moet naast abonnementen ook gratis onbeperkte toegang bieden, onderbroken door reclames. Ook Spotify en Deezer hebben zulke 'freemium'-modellen.

Andere inkomstenbronnen

Volgens de FT past de dienst ook in de plannen van Google om nieuwe bedrijfsmodellen op te zoeken waardoor het bedrijf minder afhankelijk wordt van de verkoop van advertenties, momenteel goed voor 95 procent van zijn omzet. Streamingdiensten waren in de eerste helft van 2012 wereldwijd al goed voor 16 procent van de digitale muziekinkomsten.

Google Music

Net als Amazon biedt Google al langer de mogelijkheid om eigen muziekbestanden online in de cloud op te slaan en af te spelen. Die dienst heette eerst Google Music, maar ging later op in het Play-portaal, waarop Google in Nederland alleen apps verkoopt. In de VS en enkele Europese landen biedt Google via Play ook films en muziek aan.