Met realtime gegevens kunnen route-adviezen rekening houden met vertragingen, storingen, omleidingen, plots aangepaste dienstregelingen en andere reisbelemmeringen. De gisteren aangekondigde overeenkomst tussen Google en 9292OV omvat nog geen doorgifte van live data.

Deal of developen

"Realtime is nog niet opgenomen in het contract met Google", laat woordvoerster Atty Visch van 9292OV weten. Zij geeft aan dat hierover nog wordt onderhandeld. Webwereld krijgt uit andere bron echter te horen dat de doorgifte van realtime-informatie niet stuit op onderhandelingen tussen de twee bedrijven. Het zou om een technische kwestie gaan, waarbij nog meer ontwikkelwerk nodig is.

Google gaat niet in op de kwestie. "We zoeken continu naar manieren om de openbaar vervoerinformatie nog relevanter te maken, maar hebben op dit punt nog niets aan te kondigen", laat de internetreus weten in antwoord op vragen van Webwereld.

Heel Nederland? Nee

Verder blijkt dat niet heel Nederland direct bestreken wordt qua OV-routes in de kaartendienst van Google. Door de datadeal met 9292OV "kunnen reizigers vanaf vandaag routes en dienstregelingen van vrijwel alle aanbieders van openbaar vervoer raadplegen via Google Maps", meldt de Nederlandse onderneming in zijn persbericht.

Dit ondanks Google's statement waarin wel wordt gesproken van "alle Nederlandse dienstregelingen"die "nu in Google Maps zijn terug te vinden" 9292OV-woordvoerster Visch legt uit dat het in de persverklaring voorzichtig is geformuleerd, "want er worden deze week nog mutaties doorgevoerd".