Google heeft mogelijk de Amerikaanse antitrustregels geschonden door de overname van Waze niet aan te melden bij de Federal Trade Commission (FTC) of de antitrustafdeling van het ministerie van Justitie. Normaliter moeten bedrijven een voorgenomen grote overname altijd aanmelden, zodat de overheid van te voren kan beslissen of er geen mededingingsbezwaren zijn.

Meer dan 60 miljoen 'bezit'?

Google heeft die echter niet gedaan en zet daarmee de zaak op scherp, schrijft de New York Times. Google beroept zich op een uitzondering, omdat aanmelden niet hoeft bij de koop van kleine, buitenlandse bedrijven die minder dan 60 miljoen dollar omzet en bezittingen hebben in de VS. Waze is namelijk Israëlisch en heeft nog nauwelijks omzet.

Maar het hoofdkantoor staat in Silicon Valley en het bedrijf is blijkbaar ruim 1 miljard dollar waard. Dit is weliswaar grotendeels goodwill en intellectueel eigendom, maar dat valt onder bezit (assets) en zou dus eigenlijk moeten worden aangemeld.

Grote kans op onderzoek

Volgens de Times heeft Google de overheid overbluft en voor een fait accompli gezet door de overname al definitief te maken. Tot chagrijn van critici. Vorige week pleitte de Consumer Watchdog voor het blokkeren van de deal, omdat Google op deze manier de enige concurrent op de ontluikende markt van sociale navigatie- en kaartendiensten opslokt.

Ook FairSearch, de club van zoekrivalen onder leiding van Microsoft, ageert tegen de acquisitie. Apple en Facebook waren beide geïnteresseerd in Waze, maar Google bood meer. De verwachting dat de FTC of Justitie alsnog kritisch naar de overname gaan kijken.