Anderhalf jaar na de eerste Android-tablets lijkt Google nog niet helemaal tevreden over de kwaliteit van de applicaties die derden aanleveren. De zoekgigant komt met een uitgebreide checklist waarbij ontwikkelaars een aantal richtlijnen voorgeschoteld krijgen.

Ook gaat Google tablet-apps die volgens het bedrijf wel voldoen agressiever promoten. Dit alles om app-ontwikkelaars te helpen bij "het tegemoetkomen aan de verwachtingen van de tabletgebruiker", zo schrijft Google op zijn ontwikkelaarsblog.

Ruimte tablet benutten

De checklist focust zich op drie pijlers. Allereerst krijgen ontwikkelaars tips hoe zij hun lay-out kunnen optimaliseren van bijvoorbeeld het kleine scherm van bijvoorbeeld de Nexus- smartphone (4,65 inch) naar de grotere Nexus-tablet (7 inch).

Ten tweede moeten de app-makers ook daadwerkelijk gebruik maken van dat grotere scherm en de ruimte volop benutten. Veel applicaties vergeten dit momenteel nog en laten bijvoorbeeld veel loze ruimte open, zoals het voorbeeld van Dropbox op techsite Ars Technica laat zien. Google wil dat ontwikklaars waarde hechten aan een nuttig design.

Beloning voor goed design

Tot slot wijst Google ontwikkelaars op de voordelen van specifieke toepassingen als iconen en tabbladen. De Android-maker geeft hiervoor een aantal voorbeelden hoe het wel moet. Google is van plan app-makers die op deze richtlijnen hebben gelet, extra aandacht te geven in Google Play. Zo wil het ontwikkelaars dwingen om op termijn meer rekening te gaan houden met de designeisen.