De handelswijze van Google kwam gisteren aan het licht door een blunder van Google-medewerker David McLaughlin. Deze stuurde per ongeluk een bericht over een nieuwe versie van de Android SDK naar een algemene mailinglijst voor Android. Het bericht, dat alleen bedoeld was voor deelnemers die de tweede ronde van de ADC gehaald hebben, liet weten dat build 84853 van de SDK beschikbaar was als download.

Wachten op update

Het is op zich niet opmerkelijk dat deze finalisten toegang hebben tot de nieuwe SDK. Maar de overige ontwikkelaars werken al tijden met een verouderde versie die vol zit met bugs die blijkbaar allang zijn verholpen. De groep van 50 ontwikkelaars die dankzij hun ADC-kwalificatie wél toegang kreeg tot de vernieuwde SDK, was gebonden aan een geheimhoudingsverklaring.

Imago Google geschaad

Toen Google haar plannen voor Android publiekelijk bekend maakte, gaf het bedrijf aan dat het streeft naar het bouwen van een platform met gelijke kansen voor iedereen. Het achterhouden van de nieuwe SDK maakt deze belofte van Google uiteraard een stuk minder geloofwaardig. Ontwikkelaar Ken Adair is dan ook erg teleurgesteld: "Ik denk niet dat het grootste probleem in dit geval is dat niet iedereen toegang heeft tot de SDK, ik denk dat het gebrek aan communicatie nog veel ernstiger is. Google heeft van de daken geschreeuwd dat het deze community zou koesteren en deel zou maken van de ontwikkeling van Android. Dat lijkt nu veranderd, maar de vraag is of Google überhaupt wel eerlijk is geweest over de plannen. Ze hebben nu de ontwikkelaars van zich vervreemd en ze afgesneden van de informatiestroom die in het begin zo soepel verliep. Nu wordt er gespeculeerd en vraagt men zich vanalles af. Ontwikkelaars voelen zich bedrogen en verraden."

Ontwikkelaars weggejaagd

Zaken als geheimhoudingsplicht en het selectief toekennen van toegang tot ontwikkelingstools horen eigenlijk niet thuis in een open ecosysteem. Door hier van af te wijken heeft Google met opzet een groot aantal ontwikkelaars benadeeld. Veel ontwikkelaars kozen juist voor Google in plaats van voor Apple's iPhone vanwege de openheid die Google predikte. Als het bedrijf deze koers niet wijzigt of de ontwikkelaars niet weet te verzekeren van zijn andere intenties, bestaat de kans dat ontwikkelaars alsnog voor een ander platform kiezen.