Google App Engine biedt een totaalpakket aan webdiensten voor ontwikkelaars: applicatieservers, databasetoegang én gegevensopslag. De scripttaal is Python, waarin Google zelf ook haar webapplicaties programmeert. Maar volgens Mountain View is het systeem wel 'taalneutraal' ontworpen, zodat later ook programmeertalen als PHP en Ruby zullen werken met App Engine, meldt Techcrunch.

Gratis preview

De dienst is voorlopig in gesloten 'preview release', de eerste tienduizend ontwikkelaars krijgen gratis toegang. Binnen die gratis proeftijd biedt Google gebruikers 500 MB aan opslag, 200 miljoen aan cpu 'megacycli' en 10 GB aan bandbreedte (up en down) per dag. Over uiteindelijke tarieven is nog niets bekend.

Google lanceert met App Engine een directe concurrent van Amazon's succesvolle webdiensten, dat ook schaalbare (virtuele) server- (EC2), databank (SimpleDB) en opslagdiensten (S3) aanbiedt. Ironisch en gênant genoeg hadden juist Amazon's webdiensten gisteren last van een storing.

Waar de services van Amazon los van elkaar worden aangeboden, is Google's pakket meer geïntegreerd, maar daardoor minder flexibel. Google mikt dan ook op ontwikkelaars die hun hele applicatiecluster van A tot Z willen hosten bij Google.

Hieronder een video van de introductie van Google App Engine: