Na een soortgelijke boodschap van Netflix, waarschuwt nu ook Google mensen dat de schuld van trage YouTube-streams wel eens bij de provider kan liggen. Als een video hapert in de VS, verwijst een melding naar een pagina van Google over videokwaliteit. Die pagina gaat in op de kortste netwerkroute van Google naar de klant en de rol van de isp daarin.

Content versus netwerk

Een Amerikaanse bezoeker kan vervolgens zien waar op de lijn het misgaat en ziet een rapportage van de prestaties van zijn of haar isp. Hier wordt de snelheid gemeten als die stokt bij de isp en die krijgen elk een beoordeling van de videokwaliteit die ze kunnen verwerken. Netflix kwam met een soortgelijke boodschap zwaar onder vuur te liggen van isp Verizon en haalde zijn schandpaal na een juridische aanval neer.

De strijd om netneutraliteit wordt in de VS steeds harder uitgevochten. Contenleveranciers leggen de schuld van trage streams bij providers. Providers vinden het op hun beurt oneerlijk dat populaire diensten meer data over de lijnen mpeten duwen dan andere en eisen meer geld van deze leveranciers om dat videoverkeer te kunnen segmenteren.

Netneutraliteitsregels

De netneutraliteitsruzie wordt uitgevochten over de rug van consumenten, die betalen voor internettoegang, los van de webinhoud. Telecomwaakhond FCC buigt zich over nieuwe regels, sinds de laatste omstreden netneutraliteitsaanpak door de rechter is afgeschoten. De FCC paste toen regels voor telco's toe op isp's, zonder daartoe bevoegd te zijn.