Lively gebruikers krijgen een avatar een virtuele kamer die zij vervolgens kunnen inbedden op een blog, sociaal netwerk of website. Google wil hiermee een grote virtuele wereld beginnen. Iedereen met een Google account kan een avatar maken die gebruikt kan worden in iedere Lively kamer.

Mashable, een website met nieuws over sociale netwerken, voorspelt dat Google geld kan verdienen met het netwerk. De dienst is gratis, maar in theorie kan Google, net zoals in Second Life, kleren en accessoires verkopen. De zoekgigant zou ook geld kunnen verdienen aan product placement, waarbij gebruikers bijvoorbeeld Ikea meubels kunnen plaatsen of Nike kleding kunnen kopen.

In een kamer kunnen gebruikers chatten met andere aanwezigen en emoties tonen. Ook is het mogelijk om meubilair te verplaatsen. De 'kamers' verschillen van een vijfkamerappartement tot een onbewoond eiland en tearoom. Ze zijn te decoreren met foto's van bijvoorbeeld Google's Picasa en er kunnen YouTube video's aan de muur worden gehangen.

Twintig procent tijd

Net als Gmail en Orkut is Lively ontwikkeld als onderdeel van de 'twintig procentsregel' van Google: werknemers van de zoekgigant mogen tot eenvijfde van hun tijd besteden aan eigen ideeën.

De 20-procentsideeën hebben tot nu tot nog geen zakelijk succes opgeleverd. Mashable heeft echter hoge verwachtingen van Lively.

Het Webwereld eiland