Google snijdt steeds harder en dieper in het verlieslatende Motorola. In de afgelopen drie maanden zijn er 5383 medewerkers ontslagen, ruim de helft van al het personeel. Drie maanden geleden telde Motorola 9982 werknemers, nu nog maar 4599. Dat staat in de kwartaalrapportage van het bedrijf, ontdekte AndroidBeat.

Ontslaggolf na golf

Het is niet de eerste ontslagronde, vorig jaar gingen er ook al 4000 man uit. In maart kondigde het concern aan dat er nog eens 1200 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen, maar uiteindelijk zijn dat er dus ruim vijfduizend geworden.

Het kan nog zijn dat Google een aantal ontslagen Moto-werknemers heeft ondergebracht in het moederbedrijf, maar het concern wil daar tegenover Webwereld niks over zeggen. Google zelf groeide de afgelopen maanden van 38.739 naar 40.178 werknemers.

Dieper in het rood

De financiële verliezen bij Motorola liepen het afgelopen kwartaal op naar 342 miljoen dollar. Google nam in 2011 Motorola over voor 12,5 miljard dollar. Cruciaal hierbij is het enorme patentportfolio van Moto, waarmee Google zichzelf en partners tracht te verdedigen in de wereldwijde mobiele patentoorlog tegen Microsoft en Apple.

Naast overtollig personeel moest Google ook de bezem door de productlijn halen. De aankomende Moto X is het eerste toestel dat naar verluidt helemaal onder het nieuwe regime tot stand is gekomen.