Eric Schmidt vertelt Reuters dat Google weer goed om zich heenkijkt voor interessante overnames. "Mijn schatting is één per maand." Schmidt sluit niet uit dat er ook grote overnames gedaan worden, maar die zijn moeilijk te voorspellen.

In augustus kocht Google videocompressiespecialist On2 Technologies voor 106,5 miljoen dollar, de eerste keer dat de internetgigant uit Mountain View voor een beursgenoteerd bedrijf ging. Vorige week werd bekend dat Google voor een onbekend bedrag captcha-maker reCAPTCHA overneemt.

Aandeel Google

Schmidt denkt dat het zwaarste economische weer achter de rug is. "Wij zien lichte verbetering bij Google, niet alleen in de VS maar ook daarbuiten." Beursspeculanten zien de toekomst van Google ook weer vol vertrouwen tegemoet, want het aandeel Google staat deze week op het hoogste punt sinds ruim een jaar.

Een aantal jaren geleden nam Google nog aan de lopende band bedrijven over, maar sinds eind 2007 doet het internetbedrijf het rustig aan. Sommige van de overnames zijn op niks uitgelopen. De ontwikkeling van microblogplatform Jaiku werd begin 2009 stopgezet en als open source weggegeven aan vrijwilligers. Sociale netwerksoftware Dodgeball (gekocht in 2005) werd zelfs compleet in de prullenbak gegooid. Daarnaast kostte YouTube Google een lieve duit (1,65 miljard dollar), maar draait verlies.

Grand Central

Andere overnames uit het verleden bieden Google meer perspectief. Zo legt het in 2007 overgenomen GrandCentral (45 miljoen dollar) de basis voor Google Voice. Voor DoubleClick werd in een lieve som van 3,1 miljard dollar betaald, maar met de integratie met AdWords wordt op dat gebied een forse omzetgroei verwacht. Webreclame is en blijft voorlopig de enige echte melkkoe van Google.

MeetTheBoss.com heeft een mooi overzicht van alle acquisities en investeringen van Google door de jaren heen.