Nadat Google onlangs al een synctool had gelanceerd voor gebruikers van Outlook, richt het de pijlen nu op Lotus Notes van IBM.

Eenvoudig migratie

Volgens Google biedt Google Apps Migration for Lotus Notes een eenvoudige migratie vanaf de server zonder dat gebruikers hier extra acties voor hoeven te ondernemen. Tijdens het migratieproces kunnen ze zelfs gewoon gebruik blijven maken van Notes. En na de migratie opent Gmail Notes-links automatisch in Lotus Notes. De tool herbergt ook monitor-, beheer- en logging-tools om de migratie in de gaten te houden.

IBM had al een antwoord klaar. “Het feit dat ze een migratie-tool hebben is niet belangrijk. Migratietools zijn een erg basaal deel van de e-mail/collaboratie-markt”, zegt Sean Poulley, de vice president van IBM cloud collaboration. “IBM heeft vertrouwen in de concurrentiepositie op de lange termijn van de Lotus Notes portfolio. We hebben een erg goede reputatie als het gaat om veiligheid en betrouwbaarheid. Bovendien zijn we ook in de cloud aan het innoveren. In feite verslaat LotusLive Google Apps in een directe vergelijking. Op 22 juni heeft het nog de Enterprise 2.0 Conference Editor’s Choice Award for Cloud Computing gewonnen in Boston."

Altijd problematisch

Analist Matt Cain van Gartner heeft zo zijn bedenkingen bij de tool van Google. “De conversie van applicaties blijft altijd problematisch”, zegt hij. “Nadat een Domino-bedrijf over is gestapt op een andere e-mailleverancier blijven de applicaties nog zeker drie jaar doorleven. Voor de complexe Domino-applicaties bestaat er niet zoiets als een conversie. Die applicaties moeten helemaal herschreven worden voordat ze naar een alternatief platform verplaatst kunnen worden. Het is dus onwaarschijnlijk dat Domino-applicaties zomaar kunnen worden overgezet naar Google Apps.”

Google claimt dat CapGemini de tool al heeft gebruikt om 30.000 medewerkers van Valeo, een leverancier van auto-onderdelen, te migreren naar GoogleApps. Ook een bedrijf met 10.000 medewerkers zou onlangs zijn gemigreerd.

Uitglijder met Outlook

In de synctool die Google onlangs voor Outlook uitbracht zaten na introductie een aantal fouten die later moesten worden gecorrigeerd. De komende tijd zal blijken of Google net zulke uitglijders heeft gemaakt bij deze tool.

Bron: Techworld