QuickOffice wordt voor iedereen gratis op Android en iOS. De mobiele productiviteitsapplicatie is per direct beschikbaar in Google Play en de App Store, waarbij het inloggen met Google Account nodig is. Tot dusver konden alleen zakelijke afnemers van Google Apps for Business gratis gebruik maken van QuickOffice. Als bonus geeft Google voor een duur van 2 jaar 10 GB aan cloudopslag weg aan iedereen die voor 26 september gebruik maakt van de app.

De nieuwe versies van de QuickOffice-app hebben ook enkele nieuwe functies meegekregen. Met de app kunnen Microsoft Office-documenten worden bekeken en bewerkt vanuit Google Drive. Daar komt nu bij dat er ook .ZIP-mappen kunnen worden aangemaakt en grafieken in Excel en PowerPoint bekeken.

Aanval op Microsoft

Google kocht QuickOffice in juni 2012 en integreerde de mobiele tekst- en spreadsheatverwerker in zijn Google Apps verzameling. QuickOffice maakte voor die tijd native apps voor de iPhone, iPad, Android en Symbian. Dat juist Google het populaire kantoorsoftwarepakket opkocht, werd door velen gezien als een openlijke aanval op Microsoft, dat zelf minder onder de indruk was.

Klik voor groot

Microsoft heeft intussen Office 365 naar iPhones en Android-telefoons gebracht. Microsoft Office is daarbij alleen beschikbaar voor abonnees van die dienst. Een stand-alone app is nooit verschenen. Hetzelfde geldt voor alle tablets behalve Microsofts eigen Surfaces. Office 365 is één van de steunpilaren van het nieuwe Microsoft, dat bij tablets er voor kiest om Office niet beschikbaar te maken op concurrerende platforms.

Pro en HD-versies gekillt

Ondertussen maakt Google langzaamaan een einde aan de verschillende versies QuickOffice. Bestaande Quickoffice Pro- en Quickoffice Pro HD-gebruiker kunnen hun huidige app blijven gebruiken, maar worden alvast geadviseerd om over te stappen naar de nieuwe universele app om ook te profiteren van de nieuwe functies en updates van het product.

Bovendien is er nu al geen ondersteuning voor iOS 7 en zijn services voor opslag in de cloud na 31 maart 2014 niet langer beschikbaar. De apps QuickOffice Pro en Pro HD zijn vanaf heden ook niet langer beschikbaar als download.