De eerste Android-handsets – die later dit jaar op de markt worden verwacht – zullen een bètaversie bevatten van 'Android Market', aldus Google's Eric Chu in een blogposting. Gebruikers zullen daar in eerste instantie enkele gratis applicaties aantreffen. Google hoopt het aanbod daarna uit te breiden met betaalde applicaties. De Android Market zal worden uitgerust met een feedback- en waarderingssysteem zoals we dat kennen van YouTube.

Ontwikkelaars kunnen hun applicaties zelf toevoegen door zich als handelaar te registreren en vervolgens de content te uploaden en publiceren. Google belooft de ontwikkelaars te ondersteunen met tools zoals een dashboard met analytische informatie en de mogelijkheid om meerdere versies van een applicatie te uploaden. Dit laatste is belangrijk omdat de hardwarefabrikanten vrij zijn om bepaalde features van Android in of uit te schakelen wat gevolgen heeft voor hoe applicaties worden ondersteund.

SDK-perikelen

Google heeft zich de afgelopen weken niet echt populair gemaakt onder ontwikkelaars. Eerst zag het bedrijf zich genoodzaakt om de Software Development Kit aan te passen nadat ruim 200 Android-ontwikkelaars een petitie hadden ondertekend. Daarna werd bekend dat de 1.0 versie van de SDK geen API's zal bevatten voor Bluetooth en het Instant Messaging-systeem GTalkService, wat sommige ontwikkelaars nauwelijks konden geloven.

Met de introductie van de Android Market wordt nu in ieder geval duidelijk hoe ontwikkelaars hun applicaties op de markt kunnen brengen. In het pre-iPhone tijdperk was het vaak een kwestie van hard onderhandelen met de operators om een applicatie geladen te krijgen op een mobieltje.

Dream Phone

Volgens geruchten wordt de Dream Phone van HTC de eerste telefoon die op Android gaat draaien. Alhoewel er nog geen telecomaanbieder is verbonden aan het verschijnen van de Dream Phone, wordt T-Mobile genoemd als de provider die de Android-gsm in de VS uit gaat brengen. Al geruime tijd is bekend dat de Android-telefoon van HTC ook in Nederland op de markt moet verschijnen.

Bron: Techworld