Google Music is nu eindelijk een volwaardige online muziekshop. Eerder rolde Google al de player en de locker uit, nu ook de winkel. Deze biedt geen streamingabonnement zoals Spotify, maar losse liedjes, zonder DRM, vanaf 0,69 tot 1,29 dollar.

Delen via Google+

De verzameling wordt uiteraard opgeslagen in de cloud, en is beschikbaar op pc's en Android apparaten. Songs kunnen ook worden gedeeld via het sociale netwerk Google+. Anderen kunnen dan één keer gratis luisteren voordat ze zelf moeten kopen.

Google heeft contracten met drie grote muzieklabels EMI, Sony en Universal. Content van Warner Music en veel onafhankelijke labels is nog niet beschikbaar. Google houdt zelf 30 procent van de inkomsten uit de muziekwinkel. Google Music is alleen beschikbaar in de VS, het is onduidelijk of en wanneer andere landen volgen.

Lauwe reacties

De meeste reacties op Google Music zijn lauw. De dienst is laat op de markt en onderscheidt zich ook nog eens nauwelijks van bestaande concurrenten. Toch is de verwachting dat Google Music, mede door integratie met Android en Google+, een flink marktaandeel kan opbouwen.

iTunes, waarmee Apple acht jaar geleden begon, is dominant op de digitale muziekmarkt. Sinds kort heeft Apple ook een cloudvariant, iTunes Match. Het voordeel van Match is dat de gebruiker niet zijn hele bestaande collectie hoeft te uploaden. Apple scant de lokaal opgeslagen muziekverzameling in iTunes en stelt deze dan direct beschikbaar vanuit iCloud voor andere Apple apparaten.