Gmail, het Google alternatief voor Microsoft Hotmail en andere webmaildiensten, is eindelijk voor iedereen te gebruiken. Tot nu toe was toegang tot Gmail voorbehouden tot een groep testers die weliswaar zelf ook weer anderen mochten uitnodigen aan de bètatest van Gmail deel te nemen, maar vrij toegankelijk was Gmail niet. Dit leidde op internet al tot een bizarre handel in 'Gmail-uitnodigingen'.

Blijkbaar vind Google de tijd rijp om hier een einde aan te maken en daarom kan nu iedereen zelf Gmail-account aanmaken. Hiervoor is het nodig Google het eigen mobiele telefoonnummer te sturen waarna een bevestigings-sms met een code per sms wordt toegestuurd. Helaas beperkt dit Gmail nog tot de Verenigde Staten maar Google werkt er hard aan deze mogelijkheid snel in meerdere landen aan te bieden.

Privacy

Voor criticasters van Google zal de werkwijze via mobiele telefoons en sms, koren op de molen zijn. Google zegt in zijn privacybeleid echter de telefoonnummers nooit te zullen doorverkopen of te gebruiken voor ongewenste uitingen of contacten. Door Gmail te koppelen aan mobiele telefoonnummers wil Google voorkomen dat mensen meer dan tien accounts aanmaken. Ook wil het in de toekomst enkele geavanceerde diensten zoals sms-alerts en password-recovery, mogelijk maken.

Gmail, hoewel ook nu nog altijd een bèta-dienst, wist al direct bij de start ervan grote populariteit te verwerven door de ruime opslagruimte die het de gebruiker bood. Anders dan bij andere webmaildiensten hoeft de gebruiker zich daardoor niet druk te maken dat zijn mailbox te groot wordt en hij berichten zal moeten verwijderen. Inmiddels bieden ook andere webmaildiensten vergelijkbare opslagcapaciteiten als Gmail.