De html5-testpagina van Google draait op de speciaal daarvoor opgetuigde site html5rocks.com. Daar prijst de internetreus de volgende versie van webtaal html aan, geeft het gebruikers uitleg, toont het demo’s en biedt het ontwikkelaars handleidingen.

Eigen browser eerst

Ook de uitleg gebeurt met html5. Daarbij vermeldt de disclaimer dat deze presentatie oorspronkelijk is gemaakt voor Chrome en dat die browser van Google nodig is voor het draaien van alle demo’s in de uitleg. IE met de omstreden Chrome Frame-plugin kan ook werken, vermeldt Google nog.

Eerder heeft Apple al een html5-demopagina gelanceerd, om zijn toewijding aan het open web te demonstreren. Die pagina werkt echter alleen goed in de eigen webbrowser Safari. Concurrent Microsoft heeft toen ook een duitje in het zakje gedaan. Het prijst de html5-ondersteuning aan in de aankomende nieuwe versie 9 van zijn browser Internet Explorer (IE). Beide browsermakers roepen de eigen browser uit tot beste wat betreft de support voor de nog niet officieel vastgelegde html5-standaard.

Features

Google lijkt nu hetzelfde te doen. Het linkt op zijn html5-promosite naar een geanimeerd browseroverzicht (in html5) met 28 features van html5, en css3 (cascading style sheets). Chrome mist volgens de maker alleen punten voor twee items (SVG Filters en 3D Transforms). IE7 scoort op slechts twee items, IE8 op 9 stuks en het aankomende IE9 op 14 items.

Chrome 4 en Safari 4 scoren het beste; beide hebben 26 van de 28 features, zij het niet dezelfde. Op de tweede plaats staat Firefox 3.7, dat nu nog in de alpha-fase verkeert, met support voor 23 van de 28 features. Daarna komen Opera 10.50 en Firefox 3.5, die elk 22 features ondersteunen. Vervolgens staat Firefox 3.5 in de ranglijst, dat 22 html5-items heeft afgevinkt. Hekkensluiters zijn de IE-versies; in volgorde dus IE9, 8 en 7.

Omissies

Opvallend genoeg zijn noch de huidige Firefox-versie 3.6 als het aankomende Opera 10.6 meegenomen. Chrome wordt automatisch door Google bijgewerkt naar nieuwere versies, dus daarvan zijn oude versies in de praktijk niet in gebruik. Apple is ook relatief agressief in het updaten van zijn browser, zij het niet volautomatisch opgedrongen.

Correctie: Het browseroverzicht voor html5-features draait inderdaad op een andere, reeds bestaande site. Die door Google wordt gebruikt als referentie, showcase.