Knol is een online encyclopedie die in veel opzichten aan Wikipedia doet denken. Toch zijn er opvallende verschillen. Elk artikel wordt geschreven door een of meerdere specialisten, die vervolgens volledige controle over hun artikel houden. Andere gebruikers kunnen weliswaar veranderingen aanbrengen, maar deze moeten eerst goedgekeurd worden door de auteurs, door Google 'moderated collaboration' genoemd. Ook wordt het mogelijk om een artikel te beoordelen en een reactie achter te laten.

Google houdt zich nadrukkelijk afzijdig van redactionele inmenging, waardoor er over vrijwel elk onderwerp geschreven mag worden. Omdat de auteur van een artikel centraal staat is het mogelijk dat een onderwerp meerdere lemma's krijgt. De polemiek die hierdoor kan ontstaan wordt door Google toegejuicht.

Auteurs kunnen geld verdienen

Een van de meest opvallende toevoegingen van Knol is het AdSense-programma. Een auteur kan er vrijwillig voor kiezen om advertenties te tonen op zijn pagina. Hiervoor zal hij volgens Google 'een aanzienlijk deel van de opbrengsten' ontvangen.

Intussen is de discussie over het verzamelen van privacygegevens door Google weer opgelaaid. Om zichzelf te verifiëren dienen gebruikers hun telefoonnummer of creditcardgegevens te verstrekken. Volgens Danny Sullivan van Searchengineland een slecht idee, alleen al vanwege de negatieve publiciteit die het zal opleveren.

PageRank

Een andere discussie gaat over de hoge positie van Knol-pagina's in de Google-zoekresultaten. Door deze 'oneerlijke concurrentie' zou Wikipedia benadeeld worden. Dit wordt door Google echter tegengesproken. Net als andere pagina's zullen ook Knol-artikelen beoordeeld worden op basis van de PageRank en het aantal verwijzingen naar de pagina, aldus een woordvoerder van Google op Searchengineland.

Op dit moment is Knol alleen nog beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Er wordt gewerkt aan verschillende internationale versies, maar wanneer deze geïntroduceerd worden is nog niet bekend. Dit geldt dan met name voor de naamverificatie, want in principe is Knol nu al beschikbaar voor iedereen met een Google-account. Knols in alle talen zijn welkom, zo laat de woordvoerster van Google Nederland weten.