In een juridisch unieke casus heeft Google, onder milde druk van de Israëlische rechter, besloten het IP-adres van een van smaad en laster beschuldigde blogger te overhandigen. Dat meldt de Israëlische website Globes.

'Banden met de maffia'

De anonieme blogger had er het afgelopen jaar een sport van gemaakt om drie raadsleden van de gemeente Shaarei Tikva van alles en nog wat aan te wrijven. De politici veinsden handicaps om belastingvoordeel op hun huis op te strijken, ze lieten zich omkopen door een bedrijf en hadden banden met de georganiseerde misdaad, zo beweerde de beledigende anonymus.

De raadsleden pikten het niet langer en begonnen een rechtszaak om hun naam gezuiverd te krijgen vóór de lokale verkiezingen, die gisteren werden gehouden. Ze eisten een schadevergoeding en wilden via de rechter afdwingen dat Google de identiteit van de bloggende luis in de pels overhandigde.

Dat weigerde het zoekbedrijf in eerste instantie. Maar nadat rechter Oren Schwartz tijdens de preliminaire zitting suggereerde dat de blogger mogelijk strafbare feiten pleegde, ging Google overstag. De blogger werd eerst gewaarschuwd om zichzelf binnen 72 uur bekend te maken. Toen dat niet gebeurde, heeft Google het IP adres aan de rechtbank én de eisers gegeven.

'Niets aan de hand'

Google laat in een reactie aan weblog Techcrunch, die over de kwestie schrijft, weten dat zij pas het IP-adres hebben overhandigd nadat de rechter hen daartoe had gesommeerd. Dat is volgens Mountain View geheel volgens de algemene voorwaarden van Google blogdienst Blogger, waarin wordt gemeld dat Google zich aan de wetten en rechterlijke bevelen in individuele landen moet houden.

ICT-jurist Arnoud Engefriet biedt een overzicht van de juridische implicaties van smaad en laster op het web, geldend voor het Nederlandse recht. Het is overigens nog onbekend of de raadleden gisteren zijn herkozen.