Google heeft het einde van Google Buzz in oktober 2011 al aangekondigd, maar tot op heden was het omstreden social network nog niet volledig ontmanteld. Dat doet het internetbedrijf nu wel: vanaf 17 juli dit jaar wordt de laatste stap gezet in de uitschakeling van het vroeg geboren Buzz. Google laat dit weten in een mailing aan gebruikers.

Twee bestanden

Daarin meldt het bedrijf dat het een kopie van de Buzz-posts automatisch plaatst in de cloudopslagruimte Drive die gebruikers al krijgen van Google. Die back-up bestaat dan uit twee typen bestanden. Ten eerste een snapshot van de publieke én privé posts die een Buzz-gebruiker heeft geplaatst. Dat bestand is op Google Drive dan niet publiekelijk toegankelijk.

Ten tweede een kopie van alleen de publieke Buzz-posts. Dit bestand is zichtbaar voor iedereen op internet die de link heeft naar die lokatie in Drive. Daarnaast kan deze Buzz back-up te vinden zijn via zoekresultaten en kan het opduiken in het Google Profile van gebruikers.

Reacties niet in eigen handen

In de back-up maakt Google ook een scheiding wat betreft berichten die gebruikers hebben geplaatst in reactie op andermans posts. Die berichten worden namelijk alleen opgeslagen in de back-up van die andere Buzz-gebruiker. Dit geldt ook voor besloten berichten; in reactie op privé posts van die ander.

Zodra de laatste stap in de ontmanteling van Google's oude social network is voltooid, zijn die reacties dus in handen van de oorspronkelijke geadresseerde. Die 'eigenaar' kan dan ook de instellingen wijzigen voor het delen van de posts. Ofwel: de besloten berichten openbaren. Gebruikers die dit niet willen, moeten vóór 17 juli die gevoelige berichten wissen, of hun hele Buzz-account opheffen.

De in 2010 gelanceerde Twitter-tegenhanger Buzz moest Google op de social-kaart zetten: