Google heeft in 2007 een aanvraag voor een patent ingediend met de naam “Electronic shipping notifications". Die aanvraag werd deze week goedgekerud. Het patent beschrijft de berekening van de geschatte aankomsttijd van een product en het zenden van een "elektronisch bericht zoals een e-mail of tekstbericht" naar de klant met de informatie over die aankomsttijd.

Volgens Google hadden de diensten die ten tijde van het indienen van het patent dergelijke informatie verstrekten een "zeer conservatieve en incorrecte, voorspelling van de aankomsttijd". De Britse ict-website The Register citeert uit de patentbeschrijving dat “zelfs als de leveringsdatum correct is voorspeld, de statusinformatie niet de waarschijnlijke tijd van aflevering geeft."

Proces uitvoerig omschreven

De berekeningen van de aankomsttijd van het pakketje worden omstandig omschreven. Er wordt gebruik gemaakt van historische data, zoals het verloop van eerdere zendingen van de verstuurder naar ontvangers die geografisch in de buurt van de klant wonen.

Google zegt in de claim dat het huidige afleverbeleid van bedrijven “extreem ongemakkelijk is voor mensen die werken of andere verplichtingen hebben" en voor de ontvangst van een pakketje een hele dag moeten vrij nemen. “Of soms zelfs meerdere dagen om te zorgen dat ze de aflevering niet missen."

Microsoft Internet Explorer

In het patent wordt verder uitvoerig omschreven hoe de elektronische verwerking van de informatie wordt gedaan via de verschillende schijven in de bezorgdienstketen. Ook wordt beschreven wie wat ontvangt en doorstuurt en in welke relatie die met elkaar staan in het elektronische systeem.

Opvallend is dat Google de webshopper die pakketten via het internet bestelt een computer met een browser “zoals Microsoft Internet Explorer" toedicht. Ook worden de gebruikte protocollen genoemd (html, http, ssl etc.) en de technische omschrijving van de computer van de internetshopper (processor, cd, dvd, ram, toetsenbord etc).

The Register vraagt zich af wanneer Google met het patent in handen webshop Amazon gaat lastig vallen. Wat Google precies van plan is met het patent is op dit moment nog onduidelijk. Webwereld heeft naar de bedoelingen gevraagd bij de zoekgigant.

Webwereld heeft aan Mark Jansen, woordvoerder van Google Benelux, gevraagd of Google al plannen heeft voor diensten rondom dit patent. "Nee, op dit vlak helaas niets aan te kondigen op dit moment."