Dat stellen twee medewerkers van een Google datacentrum tijdens het Intel Developer Forum, zo schrijft The New York Times. De inefficiëntie is in de loop der jaren ontstaan, omdat de energievoorziening in een pc nog gebaseerd is op het eerste ontwerp van IBM uit 1981. Dat ontwerp is tegenwoordig niet meer noodzakelijk, betogen de medewerkers.

Google wil dat pc-makers overstappen naar één standaard van 12 Volt. Een eventuele conversie van het voltage kan door het moederbord worden geregeld. Over de hele linie moet een dergelijke standaard volgens Google efficiënter zijn.

Een groep elektronicafabrikanten heeft pc-fabrikanten eerder opgeroepen de stroomvoorziening in computers te verbeteren. Huidige voedingen halen volgens die industrie een efficiëntie van 20 tot 90 procent. De lat moet komen te liggen op 80 procent, vindt de groep. Tijdens een eerste test van voedingen in 2003 door de groep, bleek geen enkele voeding te voldoen aan de 80 procent-eis. Inmiddels ziet ze wel verbetering in de stroomvoorziening van pc's.

400pk

Chris Calwell van Ecos Consulting, een milieuadviesbureau, vergelijkt de huidige situatie met auto's. "Het is alsof je een motor van 400pk in elke auto stopt, omdat een enkele auto af en toe een zware aanhanger moet trekken."

Google heeft berekend dat de nieuwe standaard die zij voorstellen een enorme besparing oplevert. Indien de nieuwe voeding wordt opgenomen in 100 miljoen pc's die acht uur per dag aanstaan, dan kan dat 40 miljard Kilowatt/uur besparen in drie jaar tijd. Volgens de tarieven in Californië betekent dat een besparing van 5 miljard dollar, aldus Google.