De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de aandelenhandel, had Google opgedragen om het Playboy-interview dat vorige week verscheen, aan het prospectus toe te voegen.

Met het interview overtrad Google volgens de SEC de regels. Bedrijven die naar de beurs gaan, zijn gebonden aan een zogeheten stilteperiode. In die tijd moeten ze terughoudend zijn met hun publieke uitingen. Volgens de SEC was het interview in Playboy – dat al geruime tijd geleden was afgenomen – een overtreding van deze regel.

Omdat Google de volledige tekst van het interview plus nog enkele verduidelijkingen aan het prospectus heeft toegevoegd, kon de veiling van de aandelen vrijdag 'normaal' van start gaan.

Wanneer de veiling zal zijn afgelopen, is nog onduidelijk. Ingewijden verklaren tegenover The Wall Street Journal dat de veiling waarschijnlijk woensdag zal worden afgerond. De aandelen Google zouden dan donderdag al kunnen worden verhandeld.

Winst per aandeel

De meeste biedingen op de aandelen zouden volgens een ingewijde tussen de 108 en 135 dollar of meer bedragen – de door Google voorgestelde prijs voor de aandelen.

Er is de laatste tijd veel kritiek geweest op de hoge waardering van Google. Met een prijs tussen de 108 en 135 dollar zou de waarde van Google uitkomen op ruim 30 miljard dollar. Dat is driehonderd keer de winst over 2003: een koers-winstverhouding die doet terugdenken aan de tijden van de dotcom-hype.

Zo'n koers is volgens sommige analisten echter wel degelijk gerechtvaardigd. De winst per aandeel zou bij Google een stuk sneller groeien dan bij bedrijven als Yahoo en eBay.

In principe kan een deelnemer aan de Google-veiling elke prijs bieden. De organisatoren van de veiling behouden zich wel het recht voor om al te gekke biedingen uit te sluiten. The Wall Street Journal verhaalt van een belegger wiens bod van twee dollar niet werd geaccepteerd.

<i>Zie ook: Veiling aandelen Google niet zonder risico's</i>