Google krijgt er ongenadig hard van langs vanwege de dubieuze beslissing om AdBlock Plus uit de Android-appwinkel te knikkeren. Digitale burgerrechtenorganisatie EFF is woedend over deze “manipulatieve aanval tegen openheid", iets waarvan Google zelf altijd de mond van vol heeft.

Verraad

“Google heeft een reputatie opgebouwd in het voorop stellen van het belang van gebruikers bij het bouwen van tools. Maar deze nieuwe vorm van censuur is precies het omgekeerde. Het is niet alleen een verraad van de principes van openheid, het is ook een verraad van het vertrouwen dat gebruikers in Google hebben als ze een Android telefoon aanschaffen," fulmineert het EFF.

Eerder deze week werd bekend dat Google verschillende apps die advertenties blokkeren, zoals AdBlock Plus, uit de Play Store had verwijderd. De apps zouden de voorwaarden van de appwinkel schenden, omdat het andere apps en diensten hindert.

Google wordt als Apple

Het EFF wijst er op dat Google hiermee echter een uiterst dubieus precedent schept, en daarmee ook privacy-apps waarmee je bijvoorbeeld rechten en permissies van apps kunt beperken vogelvrij verklaart.

Dat Ad Block Plus wel beschikbaar blijft buiten de Play Store om, vindt het EFF een schrale troost. “Dit is een manipulatieve aanval tegen openheid die we inmiddels verwachten van Apple, maar we zijn extreem bezorgd om te zien dat Google dit doet."