Google presenteert de nieuwste mobiele zoetigheid, die echter nog steeds Jelly Bean heet: Android 4.3. Het besturingssysteem kent een aantal grotere en kleinere verbeteringen. De belangrijkste belofte voor de eindgebruiker is meer snelheid en souplesse, iets waar iOS nog steeds heerst. Android 4.3 reageert sneller op aanrakingen en heeft betere grafische mogelijkheden door de toepassing van OpenGL ES 3.0.

Daarnaast introduceert 4.3 specifieke gebruikersprofielen voor het dezelfde tablet. Die profielen strekken zich tot ín apps, om bijvoorbeeld te voorkomen dat kinderen bepaalde content zien of in-app aankopen doen. Voor developers zijn er verschillende nieuwe tools en API's.

Door NSA beveiligde Linux

Ook aan security is gedacht: Android 4.3 draait op een nieuwe veilige kernel: Security Enhanced Linux, SELinux, ontwikkeld door de inlichtingendienst NSA.

Nexus-apparaten krijgen de Android 4.3 update over-the-air (OTA) doorgestuurd. De Samsung Galaxy S4 en HTC One met stock Android zullen snel volgen.

Verbeterde Nexus 7

Het geüpdate besturingssysteem zit uiteraard zoals verwacht op de nieuwste Nexus-loot, de tweede generatie Nexus 7. Die is dunner en 50 gram lichter dan zijn populaire voorganger. Het apparaat kent een Full HD scherm en draait op een quadcore 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro processor met Adreno 320 GPU’s en 2 GB aan RAM. Desgewenst is er een versie met LTE snel mobiel internet. De prijs van de Nexus 7 begint in de VS bij 229 dollar voor het 16 GB model. Het is nog niet bekend wanneer het apparaat in Nederland beschikbaar komt en voor welke prijs.

Tenslotte kwam Google nog met een opmerkelijke reïncarnatie van de vorig jaar al voor de uitrol geflopte streamingmodule Nexus Q. Nu is het een piepkleine HDMI-dongel, genaamd Chromecast, waarmee HD-media kan worden gestreamd naar de tv. Het is te bedienen met Chrome vanaf computers, Android of iOS-toestellen, maar het streamen geschiedt direct vanaf de WiFi-thuismodem. Het apparaatje draait een gestripte versie van Chrome OS en kost 35 dollar. Google heeft een deal gesloten met Netflix, die op zijn beurt Chromecast ondersteunt. Ook wat betreft de Chromecast zijn geen mededelingen gedaan over een Europese introductie.

Reclamefilmpje voor de Nexus 7: