Op de eerder dit jaar aangekondigde site kan persoonlijke medische basisinformatie worden ingevoerd, zoals eventuele allergieën en medicijngebruik.

Virtuele pillendoos

Daarnaast kunnen medische dossiers worden toegevoegd van een aantal Amerikaanse apothekers en medische instellingen. Zo ontstaat uiteindelijk een soort medisch profiel. Via partners zijn ook diensten te gebruiken als 'de virtuele pillendoos', die mensen via een sms eraan herinnert hun medicijn te slikken.

'Democratiseren'

Om de medische dossiers uit te wisselen heeft Google onder meer overeenkomsten gesloten met Longs Drug Stores, Walgreens Pharmacy en het Beth Israel Deaconess Medical Center. Google wil hiermee de documenten "uit de archiefkast van de dokter, het laboratorium en de apothekers trekken, om een volledig beeld van je gezondheid te geven", zo zei projectleider Marissa Mayer bij de perspresentatie.

Naast Google proberen ook Microsoft met Health Vault, WebMD en Revolution Health Group, van AOL-oprichter Steve Case, de markt voor medische informatie te 'democratiseren'. Om problemen met privacy en veiligheid te ondervangen, zal Google de gevoelige informatie opslaan op extra beveiligde servers. Gebruikers kunnen aangeven wie hun bestanden mag inzien en dat te allen tijde herroepen, beloofde Mayer.

Geen advertenties

Volgens Mayer heeft Google de gezondheidssite ontwikkeld, omdat tweederde van de internetters via hun zoekmachine informatie over medicatie of ziekte opvraagt. Het internetbedrijf zal geen advertenties op Google Health plaatsen, maar er komt wel een zoekscherm op de profielsite die doorlinkt naar de gebruikelijke zoekresultaten met advertenties.

Griepprik

Hoewel individuele gezondheidsinformatie vertrouwelijk blijft, zal Google anoniem verzamelde data over Google Health-gebruikers publiceren, verklapt productmanager Roni Zeiger. "Als er over zes maanden veel gebruikers hebben, dan kunnen we bijvoorbeeld een persbericht uitbrengen als '10 procent van de diabetici ook een griepprik heeft gehad'. Zulke data kunnen we wel bekendmaken", meent Zeiger.

Bepaalde onderdelen van Google Health zijn verbonden met andere Google-diensten, waardoor mogelijk de privacy in het geding komt. Zo komt een lijst met contactinformatie over doktoren ook terecht in hun Gmail-account.

Voorlopig is de dienst alleen beschikbaar voor inwoners van de VS. Google zoekt partners in Europa en Azië, maar vanwege de gevoeligheid van de informatie zal het lang duren voordat de dienst ook daar beschikbaar zijn.