Google Compute Engine (GCE) is na bijna anderhalf jaar bèta af. De publieke clouddienst biedt nu als volwaardige commerciële clouddienst computerkracht aan. Inclusief opslag, netwerkmanagement en beheertools, tot een volledig pakket voor Infrastructure-as-a-service (Iaas), het Google Cloud Platform.

10 procent korting

GCE is voor de zakelijke markt een alternatief voor Amazon Web Services (AWS). Microsoft biedt daar met Azure een cloudplatform aan. Een doorlopende nek-aan-nek race om de zakelijke gebruikers die al eerder zorgde voor scherpe prijzen. Google geeft daarom nog eens 10 procent korting op de standaard GCE-diensten.

Het feit dat Google Compute Engine nu officieel live is, geeft gebruikers de garantie dat de clouddienst in ieder geval niet op korte termijn beëindigd wordt. Ook biedt Google een service level agreement (SLA) met een uptime garantie van 99,95 procent, plus non-stop support.

Meer distributies

Er zijn ook enkele nieuwe functies beschikbaar, meldt Google op zijn cloudblog. “Google Cloud Engine draait nu elke out-of-the-box Linux-distributie (inclusief SELinux en CoreOS) net als elke kernel of software die je voorkeur heeft, waaronder Docker, FOG, xfs en aufs. We bieden ook ondersteuning aan voor SUSE, Red Hat Enterprise Linux (Limited Preview) en FreeBSD.”

Google verhuurt daarnaast nu 16-core VM's met 104GB aan werkgeheugen voor het draaien van bijvoorbeeld NoSQL-databases voor webapplicaties. Meer details over GCE in onderstaande video van Google: