Het Chromium-team bouwt aan een manier om Chrome-apps te gebruiken zonder installatie. De webapps van de Google-browser worden op termijn aangeboden als hyperlinks, onder meer via de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, en gewoon los om uit te proberen. Deze on the fly te gebruiken webapps moeten gebruikers uiteindelijk verleiden tot een definitieve installatie.

Adoptie webapps versnellen

Dit lijkt een bijzonder slimme manier om het gebruik van Chrome-apps te versnellen. Apps die goed bevallen maken immers een grotere kans om alsnog gedownload te worden uit de Chrome Web Store. De verdere ontwikkeling van Google’s browser-apps heeft de afgelopen maanden ook niet stil gestaan. Eerst kwamen er specifieke notificaties, toen de in-app betalingen en vervolgens op Windows ook nog de losse Chrome App launcher. In de bladwijzerbalk van Chrome is 'Applicaties' tegenwoordig vastgepind.

De nieuwe launcher voor Chrome-apps

Het nieuwe webapp-plan is ontdekt door open source- en Chromium-ontwikkelaar François Beaufort. Chrome-apps kunnen in de nabije toekomst naast geïnstalleerd ook geopend worden met de Launch’-knop. Terwijl het huidige ‘Install’ wordt vervangen door ‘Add’. Wat betreft de hyperlinks wil Google malwaremakers stoppen door alleen op de pagina’s met zoekresultaten de links aan te bieden. Wanneer de tijdelijk apps beschikbaar komen is nog niet bekend.

Chrome-apps gebruiken via hyperlinks