Google Reader-alternatief Old Reader kan de druk niet aan van de gebruikers die naar de RSS-lezer zijn overgestapt nadat Google aankondigde de stekker uit zijn dienst te zullen trekken. De Old Reader sluit zijn deuren voor nieuwe registraties en over twee weken worden alle klanten afgesloten die er na de aankondiging van Google zijn bijgekomen.

Geen Reader-vervanger

Accounts worden gemigreerd naar de privésite en de mensen die zich vóór 13 maart 2003 bij de RSS-lezer hebben aangesloten worden gewhitelist. “Dit zijn de mensen die zich bewust hebben aangemeld bij The Old Reader in plaats van de mensen die simpelweg op zoek waren naar een vervanger voor Google Reader”, schrijven oprichters Elena Bulygina en Dmitry Krasnoukhov op de blog.

Eerder deze maand meldde de dienst nog dat het aantal gebruikers was geëxplodeerd sinds maart en dat ze dat als een pluspunt ervaarden. Maar de dienst meldde ook meteen de keerzijde daarvan: de groei leverde problemen op met de database. Het Old Reader-team werkte aan een oplossing, maar gooit nu de handdoek in de ring, omdat de ontwikkelaars de afgelopen maanden niet meer toekwamen aan hun privélevens.

Gebrek aan privéleven

Vorige week was de dienst enkele dagen down nadat een databasemigratie in de soep liep omdat de nieuwe server een hogere load voor de kiezen kreeg dan verwacht. “We zijn er kapot van als iets niet goed werkt en daarom doen we er alles aan om dat op te lossen”, schrijven de oprichters. “We kunnen een foutmelding of kapotte RAID-opstelling niet negeren of mail onbeantwoord laten.”

Old Reader is in het leven geroepen toen Google in 2011 de interface radicaal veranderde. Veel gebruikers vonden die helemaal niks en startten zelfs een petitie om Google ervan te overtuigen terug te gaan naar de oude versie. Old Reader werd in het leven geroepen om de oude interface te blijven ondersteunen. Andere RSS-apps als gReader voor Android en Feeddler voor iOS ondersteunden de Old Reader ook.