Google maakte deze week bekend dat het op 1 juli de stekker trekt uit zijn online nieuwsfeedlezer Google Reader. Dat leidde tot een storm van protest onder de gebruikers. Een petitie die Google oproept zijn besluit te herzien is al meer dan 120 duizend keer ondertekend. Veel gebruikers van Reader zijn meteen op zoek gegaan naar alternatieve rss-lezers. Van alle Google Reader-vervangers lijkt Feedly veruit het meest te profiteren.

Bandbreedte maal 10

De site meldde dit weekend dat in de twee dagen na Google's bekendmaking al meer dan een half miljoen gebruikers van Google Reader zich hebben geregistreerd. De startup heeft zijn bandbreedte vertienvoudigd en voegt dagelijks extra servers toe om de stormloop op te vangen. De site is in de bezoekranglijst van Alexa.com in een week tijd gestegen van plek 2188 van alle sites ter wereld naar plaats 330.

De Feedly-ontwikkelaars zeggen het in de lucht houden van de site als hoogste prioriteit te hebben, maar roepen de nieuwe gebruikers ook op om suggesties voor nieuwe functionaliteiten en verbeteringen te doen. Feedly biedt een optie van een text only-interface, die enigszins lijkt op de minimalistische vormgeving van Google Reader. Maar de ontwikkelaars beloven wekelijks verbeteringen in de desktop-interface. Feedly heeft ook apps voor iOS en Android.

API's klonen

Het stoppen van Google Reader heeft gevolgen voor de makers van alle rss-clients die de API van Google gebruiken. Feedly beloofde ook de Google Reader API te gaan nabouwen, zodat er na 1 juli een 'naadloze overgang' mogelijk zou zijn. Ook de makers van rss-apps als Reeder en Press hebben soortgelijke oplossingen beloofd. De sociale nieuwssite Digg.com zegt eveneens te werken aan een nieuw alternatief voor Google Reader.