Google sluit over minder dan twee weken tijd zijn Reader RSS-dienst. Als gevolg van dat eerder aangekondigde besluit zijn miljoenen Reader-gebruikers alvast overgestapt naar het gratis alternatief Feedly. Laatstgenoemde kondigt nu aan de nieuwe gebruikers over te zetten naar een eigen RSS-infrastructuur.

Speciale banner markeert succesvolle verhuizing

Feedly hoopt de gehele operatie in minder dan een week tijd af te ronden. Google Reader wordt compleet afgesloten, waardoor ook de API die veel andere (webgebaseerde) RSS-lezers gebruiken droog komt te staan. Feedly heeft al sinds Google's aankondiging in maart beloofd met een eigen RSS-API te komen. Daardoor hebben relatief veel Reader-gebruikers toevlucht gezocht bij dit Google Reader-alternatief uit San Francisco.

Gebruikers die met succes zijn gemigreerd naar de eigen back-end RSS-infrastructuur behouden hun feeds en categorieën en krijgen komende dagen een groene banner te zien die de succesvolle migratie bevestigt. Naast feeds en categorieën migreert Feedly ook Reader-items die gebruikers met een ster hebben gemarkeerd, tot een maximum van duizend stuks. Op vrijdag 21 juni moet de gehele operatie voltooid zijn. Details over de migratie staan op de blogsite van Feedly vermeld.

Betaalde variant komt

De RSS-dienst met nieuwe eigen back-end blijft voorlopig gratis, maar zal later dit jaar ook een betaalde variant erbij krijgen. Prijzen, features en lanceringsdatum hiervoor zijn nog niet bekend. Op dit moment levert het bedrijf RSS plug-ins voor webbrowsers Chrome, Firefox en Safari. Daarnaast ontwikkelt Feedly ontwikkelt apps voor iOS en Android. Populaire apps als gReader, Newsify en Nextgen Reader zullen binnenkort ook overstappen op de API van Feedly.