Buzzers krijgen sinds 5 april bij inloggen een scherm te zien waarop zien is wie ze volgen, door wie ze gevolgd worden, en welke andere websites gebruikmaken van je Buzz-profiel. De instellingen kunnen gebruikers desgewenst aanpassen, en goedkeuren.

De grote kritiek op Google Buzz was dat het automatisch naar aanleiding van je mail- en chatgedrag bepaalde wie je volgt, en door wie je gevolgd wordt. Daardoor kan iedereen zien met wie je - wellicht in het geheim - communiceert.

"Na de lancering van Google Buzz, realiseerden we ons snel dat we niet alles juist hadden gedaan, om vervolgens snel de Buzz-ervaring te verbeteren", schrijft Google in een blogpost. Al snel na de start besloot Google al het automatisch volgen van Gmail-contacten uit te zetten.

Politici zijn verontrust

Na de heftige backlash tegen Google Buzz door de internetgemeenschap gingen ook politici zich bemoeien met het sociale netwerk. Amerikaanse Congresleden hebben toezichthouder FTC gevraagd onderzoek te doen naar de privacyproblemen met Buzz. Een tweetal private partijen heeft een rechtszaak tegen Google Buzz aangespannen.

Een Witte Huis-medewerker van Barack Obama is slachtoffer van de oude privacyinstellingen van Buzz. Uit zijn openbare Buzz-profiel bleek dat de man nog regelmatig contact had met zijn oud-collega's bij Google. Een consumentengroep eist nu zijn correspondentie op, omdat hij als hoofd internet van het Witte Huis niet teveel invloed moet geven aan Google.