Google gaat diensten van rivalen prominenter weergeven in zijn zoekmachineresultaten. Het bedrijf zou akkoord zijn met een schikkingsvoorstel van de EU daartoe, meldt The Financial Times op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak.

De EU nam Google op de korrel wegens de verdenking dat het zijn eigen diensten voorrang geeft in de zoekresultaten. Google zal volgens de krant ook links naar eigen diensten duidelijk gaan labelen in de zoekmachine. De overeenkomst is gunstig voor onder meer zoekmachines voor horecagelegenheden en webwinkels. De deal zou vijf jaar geldig zijn.

Alleen in EU

De concessies die Google in de schikking met Brussel doet gaan verder dan in de VS. De aanpassingen worden alleen in de EU getoond. Hoe Google de rivaliserende diensten precies prominenter gaat tonen is nog niet bekend. Volgens Eurocommissaris Joaquín Almunia van mededinging zou dat bijvoorbeeld kunnen in een blok waarbij verschillende concurrenten, en eventueel hún zoekresultaten, naast elkaar worden getoond.

De Amerikaanse waakhond FTC staakte in december zijn antitrustonderzoek naar Google. De FTC verwierp dat Google op oneerlijke wijze rivalen degradeert in zoekresultaten. Google doet soms aan zelfpromotie van diensten, maar dat is niet in het nadeel van de consument, vond de FTC.