Deze mening verkondigde Google topman Eric Schmidt afgelopen donderdag in een speech tijdens de 50e verjaardag van NASA in Washington, meldt InfoWorld. Schmidt gebruikte zijn speech om de voordelen van open architectuur en samenwerking te benadrukken. Hij sprak over het belang van samenwerking tussen organisaties, zoals de combinatie van beelden van NASA en geprivatiseerde satellietbedrijven waarmee Google haar dienst Google Earth heeft gerealiseerd. Ook benadrukte hij hoe belangrijk het voor een instantie als NASA is om op zoek te gaan naar ideeën van het volk.

Google Earth voor archeologische vondsten

'Het is verbazingwekkend om te zien wat voor toepassingen mensen vinden voor Google Earth. Zo gebruiken Archeologen het systeem op dit moment om historische Keltische nederzettingen te traceren. Dat zijn geen dingen die wij vooraf kunnen voorzien. Het enige dat wij doen is het naar buiten brengen van deze informatie en het zijn de mensen die deze informatie gebruiken', aldus Schmidt.

Prijzen

De Google topman prees NASA vervolgens vanwege haar Centennial Challenge, een programma dat geldprijzen uitkeert aan uitvinders die oplossingen bedenken voor problemen die de organisatie heeft. Vorig jaar kende NASA nog 200 duizend dollar toe aan Peter Horner, een werkeloze engineer uit Maine, die een nieuwe ruimtehandschoen ontwierp met behulp van een gewone rubberhandschoen.

Ook Google zet zich in voor dit soort initiatieven. Het bedrijf sponsorde de X Prize Foundation, een organisatie die eveneens oproept tot het uitvinden van specifieke zaken. Zo loofde de foundation 30 miljoen dollar uit voor het ontwerpen en lanceren van een maanlander met aan boord een onderzoeksrobot. In veel gevallen zijn de deelnemende teams significant meer kwijt aan het project dan het prijzengeld ze zou opleveren, maar het is de eer die de onderlinge strijd aanwakkert.

Targets

Schmidt onderkent overigens dat overheidsinstellingen de strategie van Google niet volledig kunnen overnemen. Zij moeten targets halen en kunnen zich niet kunnen permitteren om een groot aantal projecten te starten, wetende dat een groot deel zal mislukken en slechts een paar zeer goed zullen slagen. Maar volgens de Google topman kan NASA wel veel leren van de ontwikkelingen op het gebied van open software en projecten als Linux en MySQL.